• Met een nieuwe ambtstermijn op zak heeft de Chinese president Xi Jinping de handen weer vrij om zich in het buitenland te doen gelden.
  • China zet onder meer in op het creëren van een internationaal betaalsysteem voor de renminbi wat betreft de handel met andere landen, onafhankelijk van de dollar.
  • Valuta-expert Joost Derks van iBanFirst bespreekt hoe China zich opmaakt om de macht van de dollar te ondermijnen.

ANALYSE – Het is geen toeval dat de Chinese president Xi Jinping zich afgelopen week behoorlijk liet gelden tijdens de G20-top in Indonesië. De Chinese president had daar een uitgebreid gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden. Vervolgens berispte hij Justin Trudeau, omdat zijn Canadese collega de inhoud van een onderling gesprek naar de pers zou hebben gelekt. De boodschap is duidelijk: China is weer helemaal terug op het wereldtoneel.

Dat vormt een groot contrast met de afgelopen jaren. Binnenlandse ontwikkelingen slokten veel aandacht van Xi en zijn partij op. Met name het onder controle krijgen van de coronapandemie kostte veel moeite.

Als onderdeel van het zero-Covidbeleid gelden er nog steeds lockdowns in enkele steden en gebieden. Daarnaast had Xi zijn handen vol aan het veiligstellen van een nieuwe presidentstermijn op het Partijcongres, dat afgelopen oktober werd gehouden.

China wil eigen ecosysteem creëren voor de renminbi

Nu het Partijcongres en de ergste corona-ellende achter de rug zijn, verschuift de focus van Xi naar het versterken van de positie van China buiten de eigen landsgrenzen. Dat kan de komende jaren grote gevolgen hebben voor de renminbi.

Volgens de Britse denktank Enodo Economics werkt China toe naar een situatie waarin het alles wat het nodig heeft kan kopen van andere landen, waarbij via eigen betaalsystemen wordt afgerekend in de eigen munt.

Maar liefst 85 procent van alle valutatransacties wereldwijd vindt nog plaats in de Amerikaanse munt. Steeds meer landen lijken er echter voor open te staan om zaken te doen in renminbi. Dat heeft deels te maken met de dollarpijn.

De Amerikaanse munt is de afgelopen twaalf maanden flink gestegen. Dit betekent dat landen die goederen importeren die internationaal in dollars worden afgerekend, zoals ruwe olie, omgerekend in de lokale munten duurder uit zijn.

Hetzelfde geldt voor landen die leningen hebben uitgegeven in dollars. Rentebetalingen en aflossingen van dollarleningen worden omgerekend in lokale valuta duurder. Onder meer Argentinië, Ethiopië, Ghana en El Salvador zijn hierdoor behoorlijk in de problemen gekomen.

Nieuwe Zijderoute: middel voor China om economische macht uit te breiden

China investeert al jarenlang in het uitbouwen van de internationale machtspositie. Als onderdeel van de zogeheten Nieuwe Zijderoute investeert het land sinds 2013 elk jaar tientallen miljarden investeert in infrastructuurprojecten in onder meer Afrika, Azië en Oost-Europa als onderdeel van de zogeheten Nieuwe Zijderoute.

De dollarpijn van de afgelopen tijd maakt het voor landen nog wat aantrekkelijker om over te schakelen naar de renminbi.

Een grotere rol voor de renminbi hoeft overigens niet vormt te krijgen via een krachtigere, duurdere munt. In plaats daarvan is de kans groot dat het land de renminbi juist meer beweegruimte geeft ten opzichte van de dollar. En overigens is er de laatste tijd van kracht weinig te merken: ten opzichte van de euro bereikte de Chinese munt onlangs de laagste koers van het jaar.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.